Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Εκτελούνται μεταφοραί «Η Υγεία»
Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
Συμμάζεμα εντός των νοσοκομείων, σύμπτυξη μικρών κλινικών της ίδιας ειδικότητας σε ένα νοσοκομείο υπό κοινή διεύθυνση, μεταφορά κλινών από κλινικές που δεν τις χρησιμοποιούν σε άλλες που έχουν ράντζα και μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστημιακά της περιφέρειας στα νομαρχιακά της περιοχής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα των συγχωνεύσεων, στα οποία θα προχωρήσει, λέει, το υπουργείο Υγείας.

 «Χρήσιμες, ρεαλιστικές αλλαγές, σε βάθος χρόνου μίας πενταετίας. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα τώρα», απολογήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Από τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν στην πρώτη σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της Α' και της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Πειραιώς και Αιγαίου, εκείνο του Ηλία Μόσιαλου χαρακτηρίστηκε το πιο ρεαλιστικό.
Οι προτάσεις του επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών μονάδων Λυκούργου Λιαρόπουλου και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλου ανακοινώθηκαν ως αξιόλογες, αλλά, όπως σημείωσε ο Ηλ. Μόσιαλος, «προάγουν μαζική αναδιοργάνωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα».
Με τις προτάσεις του προέδρου της επιτροπής συμφώνησε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι «ξεκινούμε με συγχωνεύσεις μέσα στα νοσοκομεία».
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:
- Συμμάζεμα εντός των νοσοκομείων κατ' αρχάς, με τη σύμπτυξη μικρών κλινικών της ίδιας ειδικότητας σε ένα νοσοκομείο (π.χ. δύο παθολογικές, δύο οφθαλμολογικές) υπό κοινή διεύθυνση.
- Μεταφορά κλινών από κλινικές που δεν τις χρησιμοποιούν σε άλλες που έχουν ράντζα. Το ίδιο να γίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό: κατανομή του με βάση την πληρότητα και την παραγωγικότητα. Ορισμένες εξειδικευμένες χειρουργικές ειδικότητες, π.χ. νευροχειρουργική, καρδιοχειρουργική, να γίνονται από ειδικά κέντρα, ώστε να μη χάνουν τις δεξιότητές τους οι γιατροί και να υπάρχει μεγάλος όγκος ασθενών. «Διαθέτουμε 28 νευροχειρουργικές κλινικές τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία, με τον εξαπλάσιο πληθυσμό, διαθέτει 32», τόνισε ο πρόεδρος των «σορών της υγείας».
- Αξιοποίηση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και «προσπάθεια αξιοποίησης υποδομών νοσοκομείων, πριν αποφασίσουμε να τα κλείσουμε», ανέφερε ο Ηλ. Μόσιαλος και έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας: «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων. Να γίνει προσπάθεια να ανακουφίσει το Νίκαιας ή και το Αττικόν. Και μάλιστα όταν διαθέτει εξαιρετική υποδομή, εργαστηριακή μικροβιολογική, βιοχημική».
- Αξιοποίηση των υποδομών των εργαστηρίων. Κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν είναι επείγουσες (κυτταρολογικές, παθολογοανατομικές) δεν χρειάζεται να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία. Ετσι θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα διασπείρεται.
- Συντονισμός των πανεπιστημιακών νοσοκομομείων της περιφέρειας, ξεκινώντας από Πάτρα, Γιάννινα, Ηράκλειο και Λάρισα. Να κάνουν μεταφορά τεχνογνωσίας στα νομαρχιακά νοσοκομεία κάθε περιφέρειας όπου ανήκουν. Αν ξέρουν στο Ηράκλειο να κάνουν στεφανιογραφία ή αγγειοπλαστική, να μεταφέρει τη γνώση στο Ρέθυμνο και το ίδιο να κάνει η Λάρισα στο νομό. Ωστε να σταματήσει η ροή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να μεταφέρει και το ΕΣΥ τις γνώσεις του στα επαρχιακά νοσοκομεία. *

Μετέωρο βήμα για τα αναλώσιμα
Την ώρα που ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης έκανε έφοδο σε «Ευαγγελισμό» και ΚΑΤ, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων υλικών (όπως είχαν καταγγείλει στην «Ε» εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ζητούσε έκτακτη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών στο υπουργείο.
Τη συνάντηση αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, χθες, κατά την πρώτη ευρεία σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της Α' και της Β' υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και Πειραιώς και Αιγαίου. «Αναστέλλεται μέχρι τα μέσα Μαΐου το εμπάργκο αναλώσιμων υλικών από τους προμηθευτές. Προ ολίγου έστειλαν ανακοίνωση», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου, εάν αυτοί που επιχειρούν να μας ανακόψουν την πορεία τα καταφέρουν, θα επισπεύσουν το μοιραίο: τουλάχιστον το 40% των νοσοκομείων δεν θα μπορούν να πληρώσουν», πρόσθεσε.
«Κληθήκαμε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας τη Μεγάλη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τις αποπληρωμές των χρεών μας από τα νοσοκομεία», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, Βασίλης Μανέτας.
«Δεν σταματάμε την αναστολή παραδόσεων υλικών, αλλά αποφασίσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και μόνο όταν αυτά μας εξοφλούν για τα υλικά που ζητούν», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Βασ. Μανέτας, ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι έχουν επιχορηγηθεί τα νοσοκομεία με χρηματικά ποσά για την αποπληρωμή του πρώτου επταμήνου του 2010. Υποσχέθηκε δε ότι «εκτός από το πρώτο επτάμηνο του 2010, θα εξοφληθούν και οι δύο πρώτοι μήνες του 2011».
Από την πλευρά τους οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών, που κλήθηκαν και αυτοί στο υπουργείο, συνεχίζουν την αναστολή προμηθειών σε «Ευαγγελισμό», Γενικό Κρατικό Αθηνών και Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Εχει ξαναδεσμευτεί το υπουργείο», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, Διονύσης Σαργέντης. Ο σύλλογος θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εντάξει και άλλα νοσοκομεία στο εμπάργκο.
Στον «Ευαγγελισμό» «χθες το πρωί ο διοικητής συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους διευθυντές και τις προϊσταμένες των τμημάτων του νοσοκομείου, προκειμένου να κάνει έναν χάρτη των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά», είπε στην «Ε» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Γιώργος Μπουλμπασάκος. «Οι ελλείψεις ήταν πολλές και ο διοικητής δεσμεύτηκε να τις καλύψει».
Ντα.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου