Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Νυστέρι σε κλινικές, εφημερίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Εριδες, διαφωνίες και διαμαρτυρίες ξεσήκωσαν οι αλλαγές στο «χάρτη» της Υγείας που επιδιώκει το υπουργείο Υγείας. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται, από μια πρώτη καταγραφή των αντιδράσεων νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τα όσα εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνενώσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκεται να διαφοροποιήσουν τον τρόπο που παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα -επιφέροντας φυσικά αλλαγές και για τους εργαζόμενους- και δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τομέα της περίθαλψης. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην προβληματίσουν τους... άμεσα ενδιαφερόμενους: Οι ενώσεις φορέων και οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα ιδρύματα όλης της επικράτειας ήδη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη μεθοδολογία, την οποία έχει επιλέξει το υπουργείο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «ασαφές πλάνο» και «επιχείρηση αποδυνάμωσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας».
«Δεν υπάρχει σαφές σχέδιο από πλευράς υπουργείου, δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε και ο υγειονομικός χάρτης είναι ολοκληρωμένος», αναφέρει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). «Η προχθεσινή πρόταση (σ.σ. η πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής 1ης Απριλίου) περιλαμβάνει κατάργηση κλινικών και ύπαρξη μόνο τομέων στα νοσοκομεία».
Οι νοσοκομειακοί
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «ουσιαστικά προτείνεται η κατάργηση των ιατρικών ειδικοτήτων ώστε να μειωθεί το κόστος περίθαλψης. Ετσι, για παράδειγμα, θα εφημερεύουν δύο γιατροί για τον χειρουργικό τομέα και άλλοι δύο για τον παθολογικό, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των εφημεριών. Δεν φαίνεται να νοιάζεται κανένας αν ο οφθαλμίατρος θα εφημερεύει για γυναικολογικά περιστατικά και ο δερματολόγος για καρδιολογικά. Λόγω οικονομικής κρίσης αυξάνεται διαρκώς η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά το υπουργείο κοιτάει να αποδυναμώσει τη δημόσια Υγεία για να εκπληρωθούν τα αιτήματα της τρόικας. Πρώτο κριτήριο, όμως, πρέπει να είναι οι ανάγκες των πολιτών».
Μια άλλη πτυχή της πρότασης για συνένωση νοσοκομειακών μονάδων αναδεικνύουν εργαζόμενοι νοσηλευτές, κάνοντας λόγο για «αποδυνάμωση ολόκληρων ιδρυμάτων»: «Δηλαδή, τα νοσοκομεία θα συγχωνευτούν οργανωτικά και διοικητικά ή και κτιριακά; Γιατί έτσι δημιουργούνται άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με την παρουσία του προσωπικού όσο και με την απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενή στο νοσοκομείο. Αντί οι υπηρεσίες υγείας να πηγαίνουν κοντά στο σπίτι των πολιτών, απομακρύνονται; Πόσο αξιόπιστο θα είναι το σύστημα, λοιπόν;», λέει νοσηλεύτρια σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών.
«Αιφνιδιασμένος» από τις τελικές εξαγγελίες του υπουργού δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, που βλέπει «μεθοδεύσεις για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα». Οπως χαρακτηριστικά λέει: «Αλλα πράγματα περίμενα κι εγώ. Τόσον καιρό μιλούσαν για συγχωνεύσεις μικρών και απαξιωμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων -αλλά βλέπουμε τώρα να αλλάζει εντελώς το τοπίο.
Με εκατοντάδες κλίνες
»Θέλουν να προχωρήσουν σε κλείσιμο κλινικών, να κάνουν νοσοκομεία-μαμούθ με προσωπικό-πασπαρτού. Είναι δυνατόν να διοικηθούν ορθολογικά νοσοκομεία με τόσες εκατοντάδες κλίνες; Διαφορετικό πράγμα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και διαφορετικό αυτό που επιχειρείται». Αύριο, μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας, προκειμένου να συζητηθούν οι επικείμενες αλλαγές και να αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί από τα μέλη της.
Την αγωνία τους για τις όποιες αλλαγές εκφράζουν, πάντως, και μεμονωμένα γιατροί και προσωπικό νοσοκομείων, προσδοκώντας, όπως λένε, σε «λελογισμένες αποφάσεις» από πλευράς υπουργείου, αναμένοντας τις κινήσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου