Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

28 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Με το βάρος στην πρόληψη
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία έχει καθιερωθεί από το 2001 η 28η Απριλίου, αλλά και Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζόμενους στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

 Το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη σημερινή ημέρα είναι “Σύστημα Διαχείρισης Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, ένα εργαλείο συνεχούς βελτίωσης” και είναι επικεντρωμένο στην υλοποίηση και στη συστηματική παρακολούθηση και βελτίωση ενός τέτοιου συστήματος.
Σύμφωνα με τη EUROSTAT κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ευρώπη 5.580 άνθρωποι λόγω επαγγελματικών ατυχημάτων, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας 159.500 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους στην Ε.Ε. ετησίως λόγω επαγγελματικών ασθενειών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) προκρίνει μία προσέγγιση πέντε βημάτων επικεντρωμένη στην πρόληψη: εντοπισμό των κινδύνων και όσων είναι εκτεθειμένοι σε αυτούς, αξιολόγηση και ιεράρχηση των κινδύνων, λήψη αποφάσεων προληπτικής δράσης, ανάληψη δράσης και παρακολούθηση και ανάλυση της κατάστασης.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην παρακολούθηση των αλλαγών που γίνονται στο χώρο εργασίας, όπως οι νέες εγκαταστάσεις, νέοι εργαζόμενοι, μηχανήματα, καθήκοντα, ώστε να αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις των υπαρκτών και των πιθανών κινδύνων και να βελτιώνεται διαρκώς η πρόληψη στο χώρο εργασίας.
Το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών είναι υψηλό κυρίως σε ανθρώπινο, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Η ελλιπής μέριμνα για την υγεία των εργαζομένων ζημιώνει τη Δημόσια Υγεία και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας καθώς και την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Εnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου