Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ανασφάλιστοι ασθενείς

Η οικονομική κρίση γεννάει μια νέα κατηγορία απόρων, τους ανασφάλιστους, που κατά χιλιάδες χάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σε δραματική θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, έκλεισαν την επιχείρηση ή το μαγαζί τους και δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, είτε γιατί έχουν κάποιο μικροεισόδημα άνω των 500 ευρώ τον μήνα είτε γιατί χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ (τέως ΤΕΒΕ).

Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αξιοπρεπείς άνθρωποι να οδηγούνται στις ουρές της Πρόνοιας.
Ο κίνδυνος των λεγόμενων καταστροφικών δαπανών υγείας απειλεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά, όταν ένα ανασφάλιστο μέλος τους αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τα λογιστήρια των νοσοκομείων έχουν τη δικαιοδοσία κάποιου διακανονισμού της οφειλής, η οποία μπορεί να ανέλθει σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα, νοσηλευτικό ίδρυμα χρέωσε άνεργη ανασφάλιστη ασθενή με σοβαρότατο τραυματισμό στο πόδι 6.500 χιλιάδες ευρώ μόνο για το χειρουργείο και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Μια επέμβαση κήλης χρεώθηκε σε άλλη ασθενή 900 ευρώ και έγινε διακανονισμός να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.
Οι περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν να πληρώσουν αυξάνονται με μορφή χιονοστιβάδας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων στις οποίες οι γιατροί στέλνουν όσους ασθενείς δεν έχουν το σχετικό παραπεμπτικό από το γραφείο κινήσεως βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες Πρόνοιας που εκδίδουν τα βιβλιάρια απορίας.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανασφάλιστων», δήλωσε στην «Κ» κοινωνικός λειτουργός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. «Προέρχονται κυρίως από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Τους παραπέμπουμε στην Πρόνοια, αλλά οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον εμπόδιο. Πρέπει να προσκομίσουν στην Πρόνοια πιστοποιητικό διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού. Ο ΟΑΕΕ, όμως, δεν τους διαγράφει εάν έχουν οφειλές από εισφορές. Φτάνουν σε εμάς ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν μπορούν να εργαστούν για να αποπληρώσουν το χρέος τους, που είναι 20.000, 30.000 ευρώ… Οι περισσότεροι επιλέγουν να δανειστούν και σε μεγάλη ανάγκη να πουλήσουν το σπίτι τους για να πληρώσουν το νοσοκομείο».
Το πιο παράδοξο στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας; Ανθρωποι δεν παίρνουν χαρτί απορίας γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ αυτοί ακριβώς το χρειάζονται. «Πριν από ένα χρόνο, το ταμείο έδινε μια βεβαίωση ότι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία ήταν αρκετή για την έκδοση βιβλιαρίου απορίας. Τώρα, η Πρόνοια ίσως πήρε εντολή και ζητάει επίμονα διαγραφή. Προσπαθούμε να παρέμβουμε γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε “δεν έχω να πληρώσω, δεν θα κάνω την επέμβαση”. Τους εξαναγκάζουν να επιλέξουν τον θάνατο. Ξέρω ασθενή που “ζητιάνεψε” για να υποβληθεί σε επέμβαση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Ηταν άπορος, αλλά χρωστούσε στον ΟΑΕΕ».
Κάθε παράρτημα της Πρόνοιας ενεργεί κατά περίπτωση. «Πριν από λίγο καιρό, αντιμετώπισα τρομερή δυσκολία, χωρίς αποτέλεσμα, για μια ασθενή με καρκίνο του εντέρου, που είχε επίσης σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επειδή έχασε τη δουλειά της», λέει κοινωνική λειτουργός άλλου μεγάλου νοσοκομείου. «Αλλες υπηρεσίες μού λένε ότι εξετάζουν κάθε περίπτωση ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος υγείας».
Στις ουρές τις Πρόνοιας συνωστίζονται και άνεργοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που δεν έχουν τα αναγκαία ένσημα για υγειονομική περίθαλψη. «Εχω 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ», μας λέει ο Γ.Κ., «αλλά τα τελευταία τέσσερα εξάμηνα δεν έχω δουλειά. Δεν μου σφραγίζουν το βιβλιάριο. Για να καταθέσω τα χαρτιά στην Πρόνοια πήρα ημερομηνία 7 Νοεμβρίου και πρέπει να περιμένω άλλο τόσο για να εγκριθούν. Δεν γίνεται τέσσερις μήνες χωρίς γιατρό και φάρμακα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου