Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Και η δημόσια περίθαλψη στο στόχαστρο της λιτότητας

 Μετά τους δήμους και τα σχολεία, έρχεται η σειρά του «Καλλικράτη» στην Υγεία, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να καταγγέλλουν το κυβερνητικό σχέδιο «εξορθολογισμού» της δημόσιας περίθαλψης ως απόπειρα «ακρωτηριασμού» της για καθαρά οικονομικούς λόγους.
 Το σχέδιο συγχωνεύσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως στο στόχαστρο θα μπουν αρκετά παλιά νοσοκομεία, η λειτουργικότητα των οποίων αμφισβητείται, ενώ γίνεται λόγος και την κατασκευή 8 νέων μονάδων.
Στόχος των συγχωνεύσεων αυτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι η μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση παροχών υγείας, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Αυτό που επιχειρείται είναι καταργήσεις και μονάδων και κλινών και θέσεων εργασίας νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οριζόντια περικοπή στη δημόσια υγεία, που δεν έχει καμία σχέση με εξορθολογισμό του συστήματος αλλά έχει να κάνει με την απαίτηση της τρόικας για δραστική μείωση των δαπανών για την περίθαλψη», τονίζει στο tvxs.gr o νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και μέλος του δ.σ. της ΕΙΝΑΠ κ. Πάνος Παπανικολάου.
Απόδειξη για το παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, είναι ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε όντως να κάνει "εξορθολογισμό" για το καλό του συστήματος, έπρεπε να το έχει κάνει από χρόνια για να διορθώσει τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η ίδια επί Σημίτη. Οι ίδιοι άνθρωποι ήταν που λύνουν και δένουν στο χώρο της περίθαλψης. Έχουν τεράστια ευθύνη διότι όταν έχουμε «ανάπτυξη», μας ενδιαφέρει το πώς θα βολέψουμε το κάθε γνωστό και το κάθε φίλο, να τον κάνουμε καθηγητή, συντονιστή ή διευθυντή, οπότε να του φτιάξουμε και μία κλινική, χρειάζεται δεν χρειάζεται. Και όταν έχουμε "κρίση", μας ενδιαφέρει να κάνουμε περικοπές στα χλωρά και στα ξερά. Είναι οι ίδιοι που κάνουν κουμάντο και επί Σημίτη και τώρα». Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» στην Υγεία ως «χασαπομάχαιρο στην κλίνη του Προκρούστη χωρίς αναισθητικό, που θέλει να ακρωτηριάσει τη δημόσια περίθαλψη για καθαρά λόγους οικονομικής λιτότητας».
«Λουκέτο» στα παλιά νοσοκομεία
Στο στόχαστρο του υπουργείου φαίνεται πως έχουν μπει παλιά νοσοκομεία, με το επιχείρημα ότι κοστίζουν αλλά και ότι είναι επικίνδυνα λόγω των ακατάλληλων υπηρεσιών που προσφέρουν. «Αμαλία Φλέμινγκ», 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ εκείνων που φαίνεται να οδεύουν προς παύση λειτουργίας. Ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, συντονιστής της ομάδας για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, δήλωσε σχετικά πως «στη χώρα μας λειτουργούν 158 δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά), τα οποία χαρακτηρίζονται από χτυπητές ανισότητες. Τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Είναι ακατάλληλα από κτιριακή άποψη, δαπανηρά στη συντήρησή τους, ακόμη και επικίνδυνα για τους ασθενείς».
Ο κ. Παπανικολάου, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει «προσχηματικά» τα επιχειρήματα αυτά, εξηγώντας πως «δεν είναι αυτά τα παλιότερα κτίρια που υπάρχουν από νοσοκομεία. Είναι το παλιό κτίριο του Ευαγγελισμού, τα παλιά κτίρια του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου... Ουσιαστικά προσπαθούν να βρουν προσχήματα για να κλείσουν κάποια νοσοκομεία. Μπορεί να βρουν και άλλα: ότι στάζουν τα ταβάνια, ότι έχουν κατσαρίδες – που έχουν όλα. Το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ μπαίνει στο στόχαστρο για παράδειγμα γιατί πληρώνουν ενοίκιο το οποίο θέλουν να σταματήσουν να πληρώνουν. Τα νοσοκομεία αυτά που θα ανακοινώσουν τώρα θα αποτελέσουν την πρώτη φουρνιά. Θα υπάρξει και 2η και 3η φουρνιά, ανάλογα με το αν βγαίνουν οι οικονομικοί δείκτες».
Κατασκευάζονται 8 νέα νοσοκομεία
Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία 8 νέων νοσοκομείων, με επικρατέστερες περιοχές κατασκευής τους την Τρίπολη, τη ?υτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, το Λασίθι στην Κρήτη, τη ?υτική Ελλάδα και στην Αττική στα Μελίσσια, τη Βούλα και την περιοχή της Βάρης. Οι νέες υποδομές, αναφέρει η σχετική πρόταση, θα ενισχύσουν το δημόσιο ταμείο κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. «Αυτό θέλω να το ξαναδώ», σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου και συμπληρώνει: «αλλά μόνο αυτό που είδα για την Αττική δεν μου γέμισε καθόλου το μάτι σαν τοποθεσία. Μιλάμε για Βάρη, Μελίσσια και Βούλα. Για παράδειγμα, δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, που έχουν 3 εκατ. πληθυσμό και εξυπηρετούνται ουσιαστικά από 4 νοσοκομεία: Το Θριάσιο, το Κρατικό Νίκαιας, το Τζάννειο και το Αττικόν. Ενώ στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο που έχουμε άλλα 3 εκατ. έχουμε άλλα 45 νοσοκομεία. Άρα, η άμεση προτεραιότητα είναι μεγάλο νοσοκομείο στον Πειραιά και τη Δυτική Αθήνα. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι αυτές οι μονάδες, που αν φτιαχτούν, θα πρέπει να είναι σε συγκοινωνιακούς κόμβους για να εξυπηρετούν. Δεν ξέρω τα Μελίσσια τι εξυπηρετούν... Δεν είναι δηλαδή επειδή βρήκαμε ένα οικόπεδο και κάναμε μια σύμβαση με τον εργολάβο και μας βολεύει να κάνουμε ένα νοσοκομείο. Το νοσοκομείο, εκτός του οικιστικού και βιομηχανικού ιστού, πρέπει να είναι και σε άμεση επικοινωνία με δρόμους και συγκοινωνιακά μέσα, αλλιώς κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Μόνο και μόνο από τις τοποθεσίες, θεωρώ ότι εξυπηρετεί μόνο τις οικονομικές σκοπιμότητες».
«Ορθολογικότερη αξιοποίηση προσωπικού σημαίνει περικοπές»
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου υπέρ του σχεδίου συγχωνεύσεων είναι και η ορθολογικότερη αξιοποίηση του προσωπικού, με μετακινήσεις εργαζομένων σε μονάδες που είναι περισσότερο απαραίτητοι. «Η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και υποτριπλάσιο νοσηλευτών», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Για «τελείως παραπλανητικά νούμερα» κάνει λόγο ο κ. Παπανικολάου. «Οι γιατροί που είναι στα δημόσια νοσοκομεία είναι 18.000. Εκείνοι υπολογίζουν και τους ειδικευόμενους, το οποίο είναι μεγάλη παραπλάνηση. Οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να θεωρούνται οργανικοί γιατροί του συστήματος, γιατί είναι και εργαζόμενοι και εκπαιδευόμενοι. Αν αφαιρέσουμε τους 8.000 ειδικευόμενους, οι γιατροί είναι 10.000. Όχι 30.000 που λέει το υπουργείο. Επίσης, τα κρεβάτια κατά γενική ομολογία στις περισσότερες περιοχές και στις περισσότερες ειδικότητες είναι λίγα. Άρα δεν μπορεί να λέει ότι έχω τόσους γιατρούς, τόσα κρεβάτια: θα κόψω γιατρούς. Ας αναπτύξει κρεβάτια, να διορθώσει το μικρό νούμερο, όχι να κουτσουρέψει το μεγάλο», επισημαίνει.
«Πραγματικά αξιοθρήνητα», όμως είναι τα πράγματα, κατά το νευροχειρουργό του Γενικού κρατικού Νίκαιας, σε σχέση με το νοσηλευτικό προσωπικό. «Είναι για γέλια και για κλάματα! Δηλαδή τόσα χρόνια δεν διορίζουν, ούτε τώρα διορίζουν. Φεύγει πάρα πολύ νοσηλευτικό προσωπικό, έφυγε και το 2010, φεύγει και περισσότερο το 2011. Αδειάζουν τα νοσοκομεία και εκείνοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μόνο και μόνο το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν κάνουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι η απόδειξη ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομέιων θα γίνουν για λόγους περικοπών, όχι εξορθολογισμού. Επίσης, αυτό που λένε για την όχι σωστή κατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού, έχει μία βάση, αλλά αυτή την κατανομή τη δημιούργησαν οι ίδιοι. Ότι ρουσφέτια κάνουν στο νοσηλευτικό προσωπικό τα έχουν κάνει εκείνοι, όπως και οι μετατάξεις επί Σημίτη από νοσηλευτική σε διοικητική υπηρεσία είναι από τους ίδιους. Αλλά και τώρα, δεν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση με την κατανομή του προσωπικού, όταν οι νοσηλευτές είναι κάτω από το 50% του απαιτούμενου αριθμού στα νοσοκομεία. Όλα αυτά που εξαγγέλλουν είναι για να μειώσουν και να κλείσουν μονάδες και κρεβάτια», καταλήγει.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου